Zaai & Oogst Plan, Plenda in de klas

Speciaal voor mentoren en de Plenda in de klas

Zaai & Oogst Plan

We vonden dat we voor volgend schooljaar een begeleidende toolkit moesten maken voor de mentoren die de Plenda moeten gaan introduceren in de brugklas. En dat is gelukt. Het is een pakket geworden met items waaruit de docenten naar eigen inzicht kunnen kiezen om de leerlingen te helpen bij het leren plannen.

De Plenda was er natuurlijk al, maar niet alle leerlingen gebruiken hem ook zomaar helemaal uit zichzelf. Daar is wel sturing bij nodig. Het plannen zelf is ook niet zo moeilijk, maar de leerlingen kunnen wel wat inspiratie gebruiken het ook echt te gaan doen, zodat ze zelf kunnen gaan beslissen hoe, waarom en wanneer ze deze studievaardigheid gaan inzetten.

Zaai & Oogst Plan

Speciaal daarom is het Zaai & Oogst Plan ontwikkeld. Deze wordt aangeboden aan scholen (en huiswerkinstituten) die een grotere oplage afnemen. Er zit van alles in zoals; een lesbrief, poster, oefenvellen, instructiefilmpje en een presentatie, zodat de Plenda zonder extra werk voor de docent geïntroduceerd kan worden bij de ouders. Er zit ook een schoolkortingscode bij, zodat alle leerlingen, die niet meer in een jaarlaag zitten die automatisch een Plenda krijgen, toch de Plenda  kunnen bestellen, met 10% korting.

Lesbrief Zaai & Oogst PlanLesbrief voor mentoren

Voor de mentoren is vooral de lesbrief interessant. Dit is een leidraad om te gebruiken in de mentoruren of studielessen. Er staan oefeningen, tips en achtergrondinformatie in. Het is geen doe dit, doe dat lesbrief. De leerkracht moet nog steeds zelf de vorm bedenken, maar hij hoeft het wiel niet meer helemaal zelf uit te vinden. De lesbrief sluit aan bij de poster. Hierop staat een overzicht waarom de Plenda wordt gebruikt en waarom plannen helpt bij het effectief huiswerk maken. Hiermee kunnen de leerlingen ontdekken wat voor hun gaat werken.

Deze lesbrief sluit trouwens ook goed aan bij andere lesbrieven over studievaardigheden, bijvoorbeeld die van Tumult. Waarschijnlijk heeft de school zelf ook al een programma om de leerling op weg te helpen met het huiswerk evenals de afzonderlijke vakdocenten. We hopen echter wel dat er een plan is waar alles over studievaardigheden tot een mooi geheel wordt gemaakt. We hopen dan ook dat het Zaai & Oogst Plan goed gebruikt gaat worden.

 

Alles over het plan staat uitgebreid beschreven op de informatiepagina van dit plan. Maar bel ons gerust eens op (06-24697719) of stuur een mailtje als je meer informatie wilt.