Het ontstaan van de Plenda
Handig, overzichtelijk, behulpzaam: een dag zonder Plenda kunnen wij ons niet meer voorstellen. En toch was dat de realiteit tien jaar geleden. Dus waar begon het eigenlijk allemaal? En hoe inspireerde de allereerste gebruiker de Plenda zoals we die nu kennen?
De inspiratie
In 2014 ging mijn eigen dochter Noa naar de brugklas. Dyslexie maakte het voor haar lastig om wijs te worden uit de hoeveelheid informatie en stapels huiswerk die er op haar afkwamen. Bij de huiswerkbegeleiding leerde zij huiswerk inplannen en in kleine blokjes op te delen. Het resultaat: veel meer rust en beduidend minder stress.
Het eerste begin
In de praktijk was die planning nog all over the place: Noa werkte met losse blaadjes hier en daar, een papieren agenda en online Magister. Dat moest anders kunnen, bijvoorbeeld door alles te combineren in één tool. Als grafisch vormgever ging ik samen met haar aan de slag: wat werkte wel en wat werkte niet? Waar had Noa bijvoorbeeld al goede ervaringen mee? Het vond allemaal een plekje in ons prototype. En al bij de eerste proefversie merkten we de voordelen: nog meer rust en veel minder stress.
De Plenda werd geboren
De planagenda waarmee Noa op school werkte – die toen nog Moose heette – viel meer mensen op. We kregen te horen dat veel andere kinderen er ook baat bij zouden hebben. Dat spoorde mij aan om de planagenda verder te ontwikkelen. Ik sprak scholieren en mensen uit het onderwijs, ik stroomlijnde en schaafde bij, verzon de naam Plenda en liet uiteindelijk een eerste oplage drukken voor drie scholen en wat losse verkoop in de webshop.
De eerste groeispurten
Na die eerste Plenda Junior volgde de Plenda One, en wat later de Plenda XL. We deelden meer en meer praktische oefeningen en inzichten over de positieve effecten van plannen, bijvoorbeeld op je motivatie en focus. Zo groeide het oorspronkelijke idee al snel uit tot een praktische tool én een methode. Steeds meer scholen en ouders ontdekten dat het ze hielp om hun leerlingen weer eigenaar te maken van hun eigen leerproces.
De Plenda wordt volwassen
De Plenda bleek ook waardevol voor mijn eigen werk als zelfstandig ondernemer. Ik ontwikkelde de Plenda Pro, voor alle professionals met heel veel to-dolijstjes of die werken met week- of maandprojecten. Want ondanks alle digitale agenda’s blijkt zelf opschrijven vaak de sleutel tot meer overzicht in werk en privé. Een versie voor docenten kon niet uitblijven. De Plenda Focus is een mooie manier om samen met leerlingen de voordelen van de Plenda-methode volledig te benutten.
Missie voor de toekomst
Het is bijzonder om te zien hoe de vraag van mijn dochter is uitgegroeid tot een hele serie planagenda’s die inmiddels al zoveel verschillende mensen heeft geholpen met het (leren) plannen. Het blijft mijn missie om nog meer jongeren en volwassenen te helpen om werkstress om te buigen naar werkplezier en om meer flow en balans te vinden in hun leven.
Jolanda Peters
Bedenker en eigenaar van Plenda