Ontwerpwedstrijd Driestar College

Driestar College Gouda organiseert ontwerpwedstrijd

Plenda-ontwerp-Jaap-wedstrijdWij van Plenda zijn altijd geïnteresseerd in de meningen van plendagebruikers. Zo gaan wij langs op scholen die de Plenda gebruiken en vragen daar om nieuwe voorstellen over de agenda. Niet altijd kunnen we gehoor geven aan verzoeken zoals het wijzigen van de indeling, maar bijvoorbeeld wel over een wisselende voorkant.

Het Driestar College in Gouda besloot hierop een wedstrijd te organiseren onder de leerlingen van Bèta voor het ontwerpen van een nieuwe insteekkaart.

De Winnaar

De wedstrijd werd een groot succes en onder de inzendingen koos de leerlingenraad voor het winnend ontwerp van Jaap Hulst. Jaap is 15 jaar en zit in 3 VWO. Jaap heeft alle figuren op het ontwerp zelf bedacht en hij heeft ze heel vakkundig vorm gegeven met de Adobe App Illustrator Draw, dit voor de designers onder ons.

Wij vinden het ontwerp fantastisch en wij gaan hem in ieder geval voor het Driestar College laten drukken!

2de en 3de plaats

Op de 2de plaats is geëindigd een ontwerp van Timon Zintel, 15 jaar uit gymnasium 3 (onder links). Timon wordt later waarschijnlijk grafisch ontwerper, want hij heeft niet alleen een voorkant ontworpen maar ook een opzet voor een nieuw logo gemaakt.  Op de 3de plaats de ontwerpmeiden (namen ontbreken helaas nog even, onder rechts). Ook zij hebben een fantastische voorkant ontworpen, helemaal met de hand!

                  

Organiseer een ontwerpwedstrijd

Misschien zijn er wel meer scholen die op deze manier een eigen voorkant van de Plenda willen en dat kan! Er zijn vast een heleboel leerlingen die creatief zijn en ontwerpen leuk vinden. Op deze manier kunnen zij laten zien wat ze in huis hebben en levert dat de school ook nog eens een unieke voorkant van de Plenda op!

De wedstrijd van het Driestar College is de aanleiding geweest om zelf ook een ontwerpwedstrijd te organiseren voor de Plenda 2017-2018 waar iedere ontwerper (onder de 19) aan kan deelnemen. Voor informatie en de voorwaarden verwijzen we je naar het artikel over de wedstrijd.

De leerlingenraad heeft een interview gehouden met Jaap Hulst.

Plenda-wedstrijd

Hoe gingen wij te werk?

Met veel plezier hebben wij (leerlingenraad Bèta) de leerlingen van gebouw Bèta (onderdeel van Driestar College Gouda) uitgedaagd een nieuwe voorkant voor de PLENDA te ontwerpen. Het plan was en is om het mooiste ontwerp met de eigenares van de PLENDA te delen én om deze D.V. volgend schooljaar in gebruik te laten nemen. We hebben de wedstijd kenbaar gemaakt door middel van posters die we in school hebben opgehangen. Hierop hebben verschillende leerlingen gereageerd. Totaal hadden we zo’n 10 verschillende ontwerpen waaruit we de mooiste moesten kiezen. Hiervoor hebben we géén leraren/ andere leerlingen gevraagd; we hebben het met de leerlingen van de leerlingenraad besloten. Wat ons wel opviel, was dat de meeste ontwerpen bestonden uit kleine tekeningetjes. We hebben eerst met elkaar besloten welke ontwerpen er in ieder geval afvielen. Deze ontwerpen voldeden niet aan de opdracht of leken te veel op een al bestaand idee, waardoor het niet origineel meer was.

Interview

Ons winnende ontwerp sprong er meteen uit door de originaliteit. De maker Jaap Hulst, 15 jaar, tekent wel vaker en wil later ook illustrator worden. We hebben met hem geïnterviewd over zijn ontwerp, en daar kwamen een aantal leuke dingen naar voren!

Waarom ben je begonnen met de wedstrijd?
Toen ik de poster zag, was ik gelijk enthousiast! Mijn voorkant écht gedrukt, wow! Verschillende vrienden zeiden ook dat ik hier echt aan mee moest doen. Ik ben dezelfde dag nog begonnen.

Hoelang ben je met je ontwerp bezig geweest?
Van de dag dat ik de poster zag tot de dag dat hij ingeleverd moest. Ik ben de ochtend van de deadline heel vroeg opgestaan om hem af te maken. Best lang dus, maar dat komt ook omdat ik meerdere ideeën heb uitgeprobeerd.

Hoe kwam je op het idee van je ontwerp?
Ik had eigenlijk een hele hoop ideeën, bijvoorbeeld een bureau met levende schoolspullen, een octopus die superveel huiswerk tegelijk doet met zijn tentakels of groep dieren die leraar van verschillende vakken zijn. Maar nadat ik de giraffe had gemaakt, wist ik niet precies wat ik met de omgeving moest en het werd een beetje saai. Toen kwam ik op het idee om de dieren in een jungle te tekenen. Daarmee ben ik verder gegaan, en zo is uiteindelijk dit ontwerp eruit gekomen!

Heb je tips voor leerlingen van scholen die ook een ontwerpwedstrijd gaan organiseren?
Ja, doe mee, want niet geschoten is altijd mis! Ook als je niet heel goed kunt tekenen, want met een leuk idee kom je al heel ver. Probeer origineel te zijn en laat zien wat je kunt!