Mette van Liempd is winnaar van de ontwerpwedstrijd van Plenda

We hebben prachtige ontwerpen binnen gekregen

We zijn echt heel erg blij met de ontwerpen die we binnen hebben gekregen, want ze zijn prachtig geworden. Het is duidelijk dat er hard gewerkt is en dat er zeer creatieve breinen in Nederland wonen. We willen iedereen die heeft meegedaan heel hartelijk bedanken, want het was erg leuk om te zien hoe verschillend iedere insteek was. Ook de verhalen over het ontstaan van de ontwerpen zijn mooi om te volgen.

We hebben deze wedstrijd bedacht omdat we gebruik willen maken van de mogelijkheid de voorkant van de Plenda d.m.v. een insteekkaart te personaliseren. De winnende ontwerpen gaan we drukken en aanbieden in onze webshop.

DE WINNAARS OP EEN RIJ.

NUMMER 1 Mette van Liempd

Mette (15 jaar) is duidelijk een ervaren tekenaar/ontwerper. Ze geeft in haar motivatie aan dat ze veel ‘doedelt’ op haar kaftpapier, schriften en andere zaken en heeft meegedaan met een schoolproject waarbij ze behang en kaarten heeft gemaakt. Zelf zegt ze dat ze helemaal ondersteboven was van het resultaat toen ze haar ontwerp “kleurnegatief” maakte, wij waren meteen ondersteboven van haar ontwerp. Zonder twijfel de winnaar van deze wedstrijd. Complimenten Mette!

Zelf schrijft ze:
“Mijn tekenstijl is altijd heel erg priegelig met kleine details, en daarom ben ik dit jaar begonnen met het tekenen van mandala’s. Op een dag van de projectweek op school verveelde ik me zo dat ik besloot een heel blaadje te vullen met kleine mandalabloemen. Normaal gesproken zou ik een bloem tekenen, besluiten dat het lelijk was en opnieuw beginnen, maar deze keer breidde ik de tekening gewoon verder uit, en ik ontdekte dat ze pas echt mooi werden als ik er veel naast elkaar tekende. Toen ik over de wedstrijd hoorde begon ik dus ook meteen met mijn mandala ontwerp. Ik had niet uitgepland waar ik de bloemen precies wilde tekenen, en toen ik bijna het hele blad had gevuld merkte ik dat ik drie langwerpige stroken leeg had gelaten. Ik besloot dat ik met deze stroken iets anders zou doen om het ontwerp wat interessanter te maken. Na de tekening ingescand te hebben experimenteerde ik een beetje met Paint, want door de dunne lijnen was de scan niet zo scherp. Ik stuitte op de “Negatief” functie, en besloot het te proberen. Ik was gewoon aan het experimenteren, en ik had geen idee wat het zou doen, maar toen ik het resultaat zag was ik er helemaal ondersteboven van. Ik heb het concept verder uitgewerkt en ben heel blij met het resultaat.”

BESTEL METTE’S VOORKANT

 

GEDEELDE NUMMER 2 Jinsey van der Wilk

Het ontwerp van Jinsey (16 jaar) vonden wij meteen erg mooi. Maar toen we het verhaal lazen waren we nog meer onder de indruk. En geroerd, want dit verhaal is precies de reden waarom wij zo gemotiveerd aan de Plenda werken. Het ontwerp vertelt het verhaal zelf eigenlijk al en dat is heel knap. Ook het lettertype dat Jinsey gebruikt vinden we goed. Je moet even moeite doen om het te kunnen lezen, dat zouden we allemaal ook met mensen moeten doen, zodat je ziet hoe bijzonder ieder individu is.
Wij wensen je voor volgend jaar heel veel succes met je examen en laat even weten als je geslaagd bent.

Jinsey over het ontwerp:
“Ik ben Jinsey van der Wilk en ben 16 jaar en doe graag mee aan de ontwerpwedstrijd.
Het verhaal achter mijn ontwerp is het volgende:
Iedereen wil anders en uniek zijn. Maar ben je dat, dan is het niet altijd even fijn. Het schoolsysteem past zich namelijk niet aan aan unieke en bijzondere personen. Dan lig je uit het schoolsysteem en wordt het lastig om een toekomst op te bouwen. Dankzij onder andere de Plenda wordt het voor mij net een stukje makkelijker om toch mijn doelen te bereiken en doe ik alsnog volgend jaar mijn examen!”

BESTEL JINSEY’S VOORKANT

GEDEELDE NUMMER 2 Jaap Hulst

Jaap is een bekende van ons, want hij heeft ook meegedaan met de school-ontwerp-wedstrijd op het Driestar College in Gouda. Daar heeft hij gewonnen. Blijkbaar ontwerpt hij zo graag dat hij weer zijn creatieve brein aan het werk heeft gezet. We kunnen niet anders zeggen dan dat het weer gelukt is. Zo herkenbaar voor Plenda, zo’n multitaskende duizendpoot. Want dat is eigenlijk wat die scholen van jullie vragen, terwijl iedereen ondertussen weet dat dat heel erg moeilijk is.

Jaap zijn motivatie:
“Ik ben Jaap Hulst (15 jaar), en zit in vwo3 op het Driestar College Gouda, waar we ook Plenda’s gebruiken. Zo kwam ik bij de ontwerpwedstrijd van de nieuwe voorkant voor de Plenda.

Op mijn ontwerp staat een gestresste octopus die met zijn acht tentakels allerlei schooltaken tegelijk doet: een globe gebruiken, schrijven, zijn tas inpakken, een rekenmachine gebruiken, een lesboek lezen en het logo van Plenda en de gele vink vasthouden.

Dit is natuurlijk precies niet hoe je met je planning om moet gaan. Veel beter werkt de methode van Plenda: alles in stukjes verdelen en plannen wanneer je wat gaat doen!

De illustratie straalt uit: gebruik de methode van Plenda en zorg er zo voor dat je niet als deze octopus eindigt.”

BESTEL JAAP’S VOORKANT

Vanaf 26 juli wordt het mogelijk
de ontwerpen te bestellen.