Maak een mindmap om te leren en ordenen

tip-van-plendaEen mindmap is een plattegrond van de leerstof

 

Boomstructuur

Een mindmap is een soort boomstructuur opgebouwd uit begrippen, plaatjes, teksten en tekeningetjes.
Alle takken beginnen vanuit een centraal punt, een thema. De Britse psycholoog en auteur Tony Buzan beweert er de bedenker van te zijn en heeft het beeldmerk MindMap© vastgelegd. Dr. Allan Collins wordt al eeuwen gezien als de geestelijk vader van de Mindmap.

150112_mindmap-maken

Creatieve beeldende manier van leren

Met een mindmap kun je op een hele beeldende manier inzicht krijgen in de lesstof. Je begint vanuit het midden met een centraal thema (woord) waaruit je gekleurde kleuren takken tekent met het onderwerp er bij geschreven. Aan deze grote takken teken of schrijf je kleine takjes met onderdeeltjes. Met tekeningetjes of pictogrammen komt het er leuk uit te zien. Onderling kun je de onderdelen verbinden met mooie pijlen. Digitaal kun je er nog links en filmpjes aan toevoegen ook.

EEN MINDMAP ONDERSTEUND BIJ HET ONTHOUDEN VAN DE LEERSTOF.
JE KRIJGT EEN SOORT PLATTEGROND VAN DE INFORMATIE.

Mind-mappen leren

Er is op internet heel veel te vinden over hoe je moet “mind-mappen”, er zijn zelfs cursussen te volgen.
Veel gekoppeld aan het mind-mappen is het zogenaamde Beelddenken. Visueel leren en denken. Ook hiervan zijn talloze boeken en websites te vinden.

Stappen

  • Pak een groot stuk papier en schrijf in het midden het centrale onderwerp op. Maak er eventueel een tekeningetje bij. Gebruik een kleur voor het centrale gedeelte.
  • Laat vanuit het midden verschillende gekleurde takken ontstaan. Schrijf op iedere tak een apart onderdeel van het thema. Je hoeft voor iedere tak maar één woord te gebruiken.
  • Aan de grote takken kun je kleinere subtakken toevoegen. Doe dit in dezelfde kleur als de hoofdtak. Hiervoor kun je de begrippen of opsommingen uit een alinea van een hoofdstuk gebruiken.
  • Blijf plaatjes tekenen. Deze sporen de fantasie en dus de hersenen aan. Hierdoor zie je straks in je hoofd je hele mindmap voor je.
  • Hoe meer lessen je hebt gehad over een onderwerp, hoe groter jij je mindmap kunt maken.
  • Als je nu een proefwerk over dit onderwerp krijgt heb je al de stof al getekend. Een hele goede basis om mee te leren.