Leren via YouTube

tip-van-plendaUitlegfilmpjes op YouTube als ondersteuning bij de lesstof

YouTube is niet meer weg te denken uit ons online leven. Voor grappige filmpjes, het volgen van influencers, maar ook voor allerlei instructievideo’s. Wij gebruiken het zelf al jaren. Als onze vormgever bijvoorbeeld even niet weet hoe een probleem opgelost kan worden in één van de vele programma’s waar de Plenda in vormgegeven wordt, dan zoekt ze even een tutorial op YouTube. Daar staat alles wel een keer uitgelegd. Super handig!

Zo is het tegenwoordig ook met lesstof. Steeds meer leraren nemen lessen op, maken vlogs en uitleg filmpjes en zetten deze online. En steeds meer leerlingen maken er gebruik van. Zeker zo rondom de proefwerkweken en als examenvoorbereiding. De filmpjes zijn vaak kort, gaan over één onderwerp en zijn simpel uitgelegd. Er zijn echt leuke kanalen die goed kunnen ondersteunen bij de lesstof. Moeilijke onderwerpen worden zo makkelijk gemaakt en daar houden wij bij Plenda van!

Waarom niet YouTuben als huiswerk?

Je laat bijvoorbeeld de kids als huiswerk een filmpje bekijken en hierover aantekeningen maken. In de les ga je dan direct aan de slag met gerichte vragen en kun je meteen de opdrachten samen in de les maken. Ook biedt je zo de stof aan op verschillende manieren. Als de ene leraar wiskunde uitlegde snapte ik er niet veel van, maar als een andere dat deed snapte ik het meteen. Wat ons betreft 1+1 =3.

150624_youtubeLeuke kanalen die al door veel leerlingen gebruikt worden: