Huiswerk leren is leuk met een mindmap

Krachtig, leuk en effectief onthouden

Hele lappen tekst en opsommingen uit je hoofd leren bij vakken als biologie, geschiedenis of aardrijkskunde vinden de meeste leerlingen best wel saai. Het is lastig om je hoofd erbij te houden door alleen maar in een boek te staren. De meesten maken dan ook een samenvatting om meer overzicht te krijgen, maar je kunt ook een mindmap maken. Je kunt hiermee één groot overzicht van alle leerstof van een bepaald onderwerp visueel maken en het is ook nog eens leuk om te doen. Bovendien ben je op deze manier leerwerk aan het máken in plaats van het alleen maar in je op te nemen. Je kunt de mindmap bij iedere SO aanvullen, tegen de tijd dat het proefwerk nadert heb je alle stof bij elkaar verzameld. Zelf maak ik ook regelmatig een mindmap als ik voor een project door de bomen het bos niet meer zie, ik krijg dan weer overzicht.

Een mindmap is ook een heel geschikte methode voor beelddenkers

We weten inmiddels dat er onder leerlingen een grote groep beelddenkers zit, die niet in woorden, denken maar in beelden. Ook voor deze leerlingen is het maken van een mindmap effectief. Met een mindmap kun je namelijk op een beeldende manier inzicht krijgen in de lesstof.

Plenda Mindmap

Hoe maak je een mindmap?

Je begint vanuit het midden met een centraal thema of woord, waaruit je gekleurde takken tekent met het onderwerp erbij geschreven. Aan deze grote takken teken of schrijf je kleine takjes met onderdeeltjes. Met tekeningetjes of pictogrammen komt het er leuk uit te zien. Om het geheel te verfraaien kun je de onderdelen verbinden met mooie pijlen.

De voordelen van een mindmap

Een mindmap maken is een leuke en snelle manier om met een grote hoeveelheid stof om te gaan en door er plaatjes bij te tekenen of te zoeken ziet het er nóg mooier uit. En wat belangrijk is: door de plaatjes en de kleuren ga je de stof makkelijker onthouden. Als de mindmap af is, krijg je overzicht van de stof, een totaalbeeld én je gebruikt je langetermijngeheugen: de stof blijft veel beter hangen. Een mindmap is te gebruiken als basis voor een geschreven werkstuk en eenmaal gemaakt, kun je hem ook steeds weer een beetje verder uitbreiden.