Geconcentreerd leren

Iedereen kan zich concentreren; uren filmpjes kijken, chatten, gamen …

Concentreren Plenda

… ALLEEN IS HET WEL ANDERS ALS JE JE GEDWONGEN OP IETS MOET CONCENTREREN.

Laat je niet afleiden

De grote valkuil zit hem in het uitstelgedrag. Je vindt altijd wel ‘even’ iets belangrijkers (en leukers) te doen dan huiswerk. We noemen dit SOG: Studie Ontwijkend Gedrag. Eigenlijk heeft iedereen er last van, niet alleen scholieren maar ook volwassenen die een project moeten afkrijgen, blijven uitstellen. In het Engels noemen we het procrastination. Als je dat op YouTube googled ben je uren zoet … (niet doen dus !)

We hebben een paar tips op een rijtje gezet, waarmee je misschien toch iets makkelijker aan het werk gaat én blijft.

Concentreren

 • Een opgeruimde lichte omgeving
 • Overzicht krijgen en prioriteiten stellen
 • Pomodori techniek
 • Bedenk hoe je met je schermen omgaat
 • Goede nachtrust en ontspannen

Een opgeruimde lichte en frisse omgeving

Als je in een opgeruimde kamer bent waar het lekker licht en een beetje fris is, zijn je hersenen veel actiever. Trek dus die gordijnen open, zet het raam open en ruim je bureau leeg.  (Wel een smoes om even nog niet aan je huiswerk te beginnen …)

 

Dagplanning in de Plenda

Overzicht krijgen en prioriteiten stellen

Als je je druk maakt over een toets en bang bent dat het niet gaat lukken geeft dat spanning. Het wordt dan veel moeilijker om je te concentreren, zeker als het een langere tijd duurt. Zaak dus om te kijken hoe je ontspannen in een lekkere flow kunt komen die veel makkelijker vol te houden is.

Als je goed in kaart brengt wat je moet doen en wat het belangrijkste is, geeft dat rust. Als je in de Plenda het stappenplan volgt krijg je dit vanzelf. Op de dag zelf heb je een mooi takenlijstje waarmee je precies weet wat je moet doen en je weet zeker dat je niets vergeet. Met stap 5 bepaal je wat prioriteit heeft door de taken op volgorde te nummeren.

De Pomodori techniek

Pomodoritechniek

Als je lange tijd achter elkaar doorwerkt verlies je je concentratie. Dat geldt voor iedereen, hoewel bij iedereen het moment anders is. Als je echter bijna met een taak klaar bent wordt de concentratie weer beter. Om optimaal gebruik te maken van hoe je hersenen werken, kun je gebruik maken van de Pomodori techniek. Het verhaal gaat dat deze techniek zo heet, omdat de Italiaanse uitvinder hiervan met een kookwekker werkte in de vorm van een tomaat. Een timer is de basis van deze techniek.

Zo werkt het:

 • Verdeel je huiswerk in blokken waarvan je denkt ongeveer 25-30 minuten bezig te zijn. Of voeg taken samen die maar eventjes nodig hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je weet wat je moet doen.
 • Leg al je spullen klaar
 • Zet als je huiswerk gaat maken een timer op 25 of 30 minuten
 • Begin aan je taak
 • Als de timer afgaat mag je stoppen met de taak
 • Als het niet is gelukt om de taak af te krijgen kun je later beslissen of je hem nog even afmaakt en eerst je andere taken doet of de taak doorschuift naar de volgende dag. (Ook een reden waarom je maakwerk op de dag moet doen dat je het opkrijgt.)
 • Pauzeer 5 minuten en probeer je hoofd leeg te maken, vul het niet met bijvoorbeeld Whats- Appjes of YouTube. Probeer even te bewegen, want dit zorgt voor zuurstof in je brein.
 • Na 2 of 3 blokken kun je een echte langere pauze inlassen

Als je een taak niet binnen de tijd af krijgt kun je even goed nadenken wat je ermee doet. Als je goed bent in wiskunde is het verleidelijk toch al die sommen af te maken, terwijl het misschien veel beter is om voor dat belangrijke proefwerk te leren. Schuif die sommen naar later op de dag of zelfs naar de volgende dag.

Gebruik de grotere pauze om jezelf te belonen met een leuke ontspannende activiteit. Je kunt van iets wat je afleidt een beloning maken, dan heb je twee vliegen in één klap. Het is makkelijker te gaan werken als je weet dat je over een uurtje dat leuke YouTube filmpje kunt gaan kijken. De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. In de kleinere pauze kun je even wat te drinken halen i.p.v. tijdens die 25 minuten. Ook een snelle beloning om naar toe te werken, dat geeft veel voldoening.

Bedenk hoe je met je schermen omgaat

Telefoon en afleidingJe ontkomt er niet aan je schermen in de buurt te moeten hebben. Op je telefoon controleer je wat je huiswerk ook alweer was in Magister of App je naar je klassenapp. De extra uitleg staat op internet en er zijn filmpjes genoeg te bekijken met uitleg van de stof. Werkstukken maak je op je laptop en misschien lees je je boeken wel digitaal.

Om toch niet afgeleid te worden van die schermen bedenk je voor jezelf strategieën hoe je hier mee om wilt gaan.

Denk aan de volgende trucjes:

 • Zet de pushberichten op je telefoon uit
 • Bedenk of je een scherm nodig hebt bij de taak die je wilt doen. Is dit niet het geval leg de schermen ver weg
 • Als je wel je scherm nodig hebt, bijvoorbeeld bij een werkstuk, zet dan alle programma’s die je niet nodig hebt uit. (Mail, YouTube, browser enz.)
 • Maak een goeie afspeellijst van muziek om bij te studeren, zodat je niet gaat DJ-en
 • Gebruik een echte kookwekker voor de Pomodori techniek en niet de timer van je telefoon
 • Beloon jezelf met een scherm als je een grote pauze verdiend hebt

Goede nachtrust en ontspannen

Als je ontspannen en uitgerust bent werken je hersenen het beste. Als je genoeg slaapt (8 uur) wordt alle informatie die je hebt verwerkt beter opgenomen in je geheugen. Mensen die slecht slapen scoren wel drie keer slechter. Mensen die in een burn-out zitten kunnen soms helemaal niks meer onthouden.
Gun jezelf lekker te sporten of andere hobby’s uit te oefenen, bijvoorbeeld juist als je in de proefwerkweek zit. Als je goed plant heb je daar ook tijd voor.