Download de Plenda presentatie voor ouders

Presentatie met uitleg waarom de Plenda een handige tool is.

Voor de begeleiders …

160816_pptVele van jullie zijn coaches, begeleiders, mentoren, leerkrachten, huiswerkbegeleiders, jaarlaagcoördinatoren of anderszins ondersteuners van middelbare scholieren. Wellicht werken jullie al met de Plenda. Hoe handig is het dan een presentatie bij de hand te hebben om ouders uit te leggen hoe en waarom de Plenda werkt? Daarom hebben we er eentje voor jullie gemaakt. Deze kun je downloaden als PowerPoint-presentatie of als PDF.

In de presentatie zit ook een instructiefilmpje van het 6-stappenplan. Deze is ook geschikt om de leerlingen te laten zien.

DOWNLOAD DE PLENDA PRESENTATIE

PDF
VERSIE

In deze versie link naar YouTube gebruiken voor filmpje

Executieve functiesOuders motiveren en uitleg geven over de Plenda

Als leerlingen de instructie volgen en het Stappenplan op de bladwijzer gebruiken is voor de leerlingen goed mogelijk de Plenda te gebruiken zonder uitleg. Nog beter is het als naast de begeleiders ook de ouders weten wat het concept van de Plenda is. Als een kind dreigt vast te lopen of het even ingewikkeld en veel vind hebben de ouders een tool in handen waarmee ze hun kind kunnen helpen. Eerste hulp bij proefwerkweken, projecten, zware toetsen of naar beneden zakkende cijfers is: PLANNEN.

driehoekSamen de leerling begeleiden

De Plenda is een goed communicatiemiddel om over het huiswerk te praten. Je kunt heel concreet zien wat de plannen zijn, hoe het er voor staat en of alles duidelijk is. Je kunt als ouder vragen of het huiswerk af is, maar nog makkelijker is het (ook voor het kind) om samen in de agenda te kijken. Je ziet snel genoeg aan de vinkjes hoe het er voor staat. Ouders kunnen heel concreet met het kind overleggen over de aanpak.
Ook een mentor kan makkelijk zien of er serieus met het huiswerk wordt om gegaan. Ook kan een mentor in de mentorlessen de leerlingen begeleiden met het invullen van de planning. Vakleerkrachten kunnen suggesties doen in hoeveel blokjes het leerwerk opgedeeld kan worden.

Op den duur haalt iedereen er winst uit

Het lijkt allemaal veel werk en extra tijd te kosten, maar op de lange termijn zal dit niet het geval zijn.
Als het een gewoonte wordt, als de kinderen door krijgen dat ze er voordeel mee doen (minder stress, betere punten), zullen ze hier wellicht de rest van hun leven profijt van hebben.