16 augustus 2020

De ontwikkeling van de Plenda Applicatie

We schrijven mei 2019. Jolanda Peters, een van de huurders op onze gang in Plan-B in Eindhoven, klampt me aan. Ze heeft het druk en heeft steeds meer moeite met alle ballen in de lucht houden. Of ik wellicht interesse heb om voor Plenda werkzaamheden te gaan verrichten. En of ik al ooit een app heb ontwikkeld. Dat heb ik niet en ik heb ook geen ervaring in het onderwijs, maar met de Pipi Langkous instelling krijg ik altijd veel gedaan. Er ligt teveel op haar bord en ik heb ruimte in mijn agenda en het lijkt me tof!

Met mijn verleden als festivalorganisator, kan ik goed omgaan met tijdsdruk, overzie ik snel de gehele situatie en heb ik veel ervaring met zaken die tegelijk samen komen. Maar belangrijker nog; het lijkt me vooral heel leuk. Plenda heeft een leuk team en ik kan het heel goed vinden met Jolanda.

Studio Tast

Pieter-Studio-TastDe ontwikkeling van de Plenda Applicatie is op dat moment al in volle gang. Na een aantal verkennende gesprekken met partijen heeft Jolanda haar oog laten vallen op Studio Tast. Een jong Eindhovens bureau, dat het beste gevoel achterlaat bij Jolanda en al volop applicaties maakt voor in het onderwijs.

De ontwikkeling van de Plenda Applicatie is een logisch gevolg op de papieren versie van de Plenda. Jolanda is hier een aantal jaar geleden mee begonnen omdat haar dochter het bestaande aanbod aan huiswerk planagenda’s niet prettig vond werken. En dus bedacht ze er zelf een, samen met haar dochter.

Vraag vanuit de markt

De Plenda is een planagenda voor in het voortgezet onderwijs waar leerlingen beter mee leren plannen. Het bedrijf groeit als kool en vanuit de vraag vanuit de markt en de eigen ambities, wordt er ook een digitale variant ontwikkeld. Een variant op de papieren agenda, maar met extra digitale mogelijkheden. Zoals het toevoegen van foto’s of het inbouwen van een timer om geconcentreerder te kunnen studeren.

In schooljaar 2019 – 2020 gaat Plenda een pilot draaien, om hopelijk in de zomer van 2020 echt live te kunnen gaan.

Het pilotjaar

Eind mei 2019 begin ik bij Plenda en al vrij snel kunnen we twee nieuwe klanten toevoegen aan de pilot lijst. We starten in augustus met 3 grote scholen en een aantal kleine instituten. Daarnaast kunnen ook particulieren een licentie kopen om de pilot mee te draaien. Voorwaarden die we afstemmen met de klanten zijn wel dat we een aantal keer per jaar feedback willen op de status van de applicatie en de gewenste ontwikkeling.

Al vrij snel, ergens in oktober, komen we tot de conclusie dat het invoeren van het rooster voordat je aan de slag kunt, een struikelblok is. Het werkt wel, maar het is niet ideaal. Dit vergt echter een grote ombouw en is niet praktisch om midden in het schooljaar door te voeren. Op advies van Studio Tast plannen we versie 2.0 richting eind van het schooljaar. Tot die tijd gaan we aan de slag met het toevoegen van verbeteringen aan de huidige applicatie. We willen in de zomer van 2020 de verbeterde applicatie écht helemaal hebben staan. De app moet gebruiksvriendelijk, logisch en intuïtief werken.

Er is nog veel werk aan de winkel. Het werkt al mooi, maar er zijn functionaliteiten die we graag nog willen toevoegen en ook het overzicht kan nog beter. In een sprintstructuur schakelen we tweewekelijks met de ontwikkelaar. Er is echter wel één grote uitdaging: in hoog tempo draaien we het budget voor de doorontwikkeling er doorheen. Door goed overleg, het doorschuiven van niet noodzakelijke ontwikkelingen en het meedenken van Studio Tast zijn we in staat om ons doel te behalen: de fundering van de app perfect neer te zetten.

We weten ook; vanuit hier kunnen we de applicatie eenvoudig aanpassen en geschikt maken voor bijvoorbeeld zzp-ers en freelancers of geschikt maken als een tool voor projectmanagement. Maar ook hier, first things first.

We gaan live!

En dan is daar het moment; op 17 juli 2020 gaan we live! Als in een festival wat om 13.00 de poorten opent. Alles staat gepland en is gereed. Met een druk op de knop lanceren we de applicatie, gaan de nieuwsbrieven de deur uit en brengen we onze klanten en achterban op de hoogte. Alles werk en verloopt volgens plan! Wat een topdag. Nu nog even vakantie vieren en dan na de zomer ook de marketingmachine op volle toeren brengen en dan gaan we eerst eens even bekijken wat er allemaal op ons af komt.

En daarna, als de zomer voorbij is, gaan we weer zitten met Studio Tast. Onderwerpen op de agenda zijn toekomstige features waar wij kansen zien. Zoals gamification, het toevoegingen van (digitale) oefeningen om inzicht te krijgen in de eigen leerstrategie, koppelingen met andere platformen en nog veel meer. Digitalisering biedt volop kansen!

Tot slot

We mogen met zijn allen trots zijn op wat we dit jaar bereikt hebben. Ik wil zeker nog even de mannen van Studio Tast noemen; Pim, Stef, Mitchell en Kevin én de heren van de  pilotschool die onze applicatie het vertrouwen gaf vanaf het allereerste moment: Erik de Vries en Frans Ittmann van het Sevenwolden in Heerenveen.

Ben jij benieuwd hoe de applicatie eruit ziet? Lees er alles over, bekijk de video’s of meld je direct aan voor een proefaccount om 30 dagen vrijblijvend te testen: plenda.nl/app. 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en feedback! Laat het me gerust weten op pieter@plenda.nl.

Pieter Lepelaars
Projectmanager Applicatie / Marketing & Communicatie bij Plenda