De nieuwe Plenda 23-24 is er!

En hoe. We zijn weer zo trots als een pauw. Want de nieuwe Plenda wordt niet simpelweg gemaakt door de datums aan te passen en wat knip- en plakwerk te verrichten. Nee, elk jaar bekijken we ‘m weer helemaal opnieuw. En dan vooral vanuit het oog van de leerling.

Wat vindt de leerling zélf belangrijk?

Want voor ons begon het allemaal met Noa. Een echte puber van 12 jaar. Vrienden op nummer één en het liefst bezig met tekenen, zingen en boogschieten na het kijken van de Hunger Games films. Maar daarnaast is er ook nog school en het huiswerk dat toch ook gedaan moet worden. Als je de Plenda de afgelopen jaren opensloeg, kwamen alle informatie, tips en oefeningen je meteen tegemoet. Dat is eigenlijk helemaal niet zo fijn, want die pubers willen gewoon aan de slag, zonder gedoe. Het werkboekgedeelte is natuurlijk wel gebleven, maar staat nu achterin.

Voorin staat nu alleen nog de belangrijkste informatie waarmee je de leerling makkelijk en snel mee kunt nemen in de vraag: waarom is het slim om te plannen? En dat begint bij het achterhalen waarom zij zélf denken dat plannen zo belangrijk is. Wat levert het ze op? Want wij weten wel waarom het slim is om te leren plannen en organiseren. Maar we weten ook dat alles wat docenten en ouders zeggen bij voorbaat eigenlijk al stom is. Niks is zo weerstand-gevoelig als je te horen krijgt waarom je iets ‘moet’. Dat herken je zelf misschien nu ook nog wel…

Op eigen-wijze manier eigenaarschap pakken

Door te starten met een stukje bewustwording met behulp van de waarom-vraag en de vaardighedencirkel, inspireren we leerlingen op een ongedwongen manier met de theorie over plannen en organiseren. Zo kunnen ze later, met de rest van de tips en oefeningen achterin de Plenda, nog makkelijker hun eigen route kiezen. 

Misschien willen ze meer tijd overhouden voor leuke dingen? (kan bijna niet anders) Of vinden ze het fijn om zonder stress te leren voor toetsen en dan ook nog eens een leuk cijfer te halen? Door hun eigen motivatie te achterhalen, ontwikkelen ze op eigen-wijze automatisch hun eigen fijne manier van werken en leren ze eigenaarschap te pakken door hun eigen leven te reguleren. En zo ontplooien ze zich dan weer tot volwassenen die makkelijker, effectiever en aangenamer hun gewenste doel in het leven behalen in onze toch wel oh zo drukke en prestatiegerichte maatschappij.

Duurzaamheid in de breedste zin van het woord

Ook zelf worden we steeds bewuster. Zo heeft duurzaamheid een ontzettend belangrijke rol in onze visie. In de breedste zin van het woord. Wij willen als Plenda een positieve verandering met impact brengen, voor onze tieners en de volwassenen die zij worden. Leren plannen en organiseren als structurele en blijvende vaardigheid.

Naast de inhoudelijke veranderingen die daarbij passen, hebben we dit jaar dan ook ook gekozen voor een letterlijk duurzamer jasje. Zo is de spiraal inmiddels van metaal, de plastic omslag vervangen door karton en is het plastic insteektasje voor losse briefjes, ook vervangen door een versie van stevig papier. Het papier aan de binnenkant heeft een keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer. Het blijft dus een stevige, robuuste agenda, maar we vinden zelf dat de uitstraling van de Plenda mooier is geworden. 

En zo past de Plenda van binnen en van buiten weer helemaal bij datgene waar we voor staan!

Nieuwsgierig naar de inhoud van de Plenda One?

Meteen bestellen?