27 januari 2022

PIP: NIEUWE TRAJECTEN EN EEN NIEUWE MEDEWERKER

Met de Plenda aan de slag” is natuurlijk iets anders dan “Bij Plenda aan de slag”.
Het tweede is voor mij sinds kort van toepassing. Ik ben Claire Koonings en ben de nieuwe verantwoordelijke binnen Plenda voor ondersteuning, verdieping en training rondom de inzet van de Plenda op school en in de klas. In een ander blog vertel ik graag wat meer over mezelf. In deze blog neem ik jullie mee in de vernieuwing van het opgefriste Plenda Implementatie Plan.

Een gevoelige snaar

Een paar maanden geleden liep ik voor het eerst binnen bij Plenda. Een energieke en ambitieuze uitgeverij in Eindhoven met een prachtige missie: “Het actief op de kaart zetten van het leren plannen en organiseren en inzicht krijgen in het eigen leerproces op scholen.”
Ontstaan vanuit de ambitie van eigenaresse Jolanda om haar dochter te ondersteunen bij het leren plannen en organiseren en die daarvoor een de planagenda en werkboek ontwikkelde. Deze planagenda met bijhorende werkwijze blijkt al jaren een snaar te raken bij vele leerlingen, ouders, scholen en huiswerkbegeleiders.

Nu, een aantal maanden later, zit ik aan mijn nieuwe werkplek en mag ik invulling geven aan het verder ontwikkelen van de ondersteuning voor scholen bij de inzet van de Plenda én schrijf ik mijn eerste blog. En dat allemaal met een prachtig uitzicht over de skyline van Eindhoven, vanuit ons Plenda-kantoor. Ik vertel jullie graag meer over onze nieuwe trajecten om scholen te ondersteunen.

Een frisse blik

Een van mijn eerste taken was om met een frisse blik kritisch te kijken naar het Plenda Implementatie Plan. Hoe kunnen wij scholen nog beter ondersteunen bij het introduceren en/of verdiepen van het gebruik van de Plenda? Kan het versimpeld worden? Is het duidelijk? Zijn er andere creatieve benaderingen die zorgen voor een verbeterde implementatie?

Ik werd direct in het diepe gegooid. Best wel pittig eerlijk gezegd, maar zonder wrijving geen glans. Vele sessies verder durf ik wel te stellen dat het Plenda Implementatie Plan écht een upgrade en versimpeling heeft gekregen.

uitzicht plenda kantoor

We hebben de keuze gemaakt om twee trajecten aan te bieden:

  • een zelfstandig implementatietraject met behulp van alle documentatie & tools van Plenda
  • Een begeleid implementatietraject met behulp van een Plenda-specialist én alle documentatie & tools van Plenda

Om dat eenvoudig weer te geven en de verschillen te zien hebben we een infographic gemaakt waarmee je direct kunt zien hoe de trajecten zijn vormgegeven.

Wat was er al?

Ging je eerder als school aan de slag met de Plenda, dan kon je al gebruik maken van het PIP (Plenda Implementatie Plan) en downloads en tools op de website.
Wilde je als school hulp van Plenda, dan was dat ook mogelijk en kon je bijvoorbeeld ook losse trainingen aanvragen. 


Wat is er nieuw?

Als school kun je er nog steeds voor kiezen om zelfstandig met de Plenda aan de slag te gaan. Het PIP en de tools blijven uiteraard beschikbaar.

Maar om het scholen nóg makkelijker te maken en alles uit de Plenda te halen, hebben we ook het begeleide traject ontwikkeld. Met dit traject wordt jouw school van A tot Z begeleid bij de implementatie van de Plenda. Een Plenda-specialist ondersteunt de school zodat de docenten en leerlingen het optimale uit de Plenda kunnen halen. We brengen het hele jaar door onze expertise in en denken mee op welke manier de Plenda voor jouw school kan worden ingezet. 

Het traject bestaat uit diverse contactmomenten; een Kickoff voor de werkgroep, een teamtraining, een Q&A en als afsluiting een borging. Een helder en compact traject, dat wordt afgestemd op de dagelijkse praktijk van de school. 

Wanneer kunnen we daarmee aan de slag?

In het voorjaar zullen de eerste scholen hiermee aan de slag gaan. De trajecten zijn dusdanig vormgegeven dat het hele jaar door gestart kan worden met de Plenda en de trajecten. Wil je meer weten over ons vernieuwde traject en of het voor jouw school interessant is, houd dan onze website en nieuwsbrieven in de gaten of neem vrijblijvend contact op met Plenda. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

Wat kost het? 

Heb je vragen over de nieuwe trajecten, wil je een traject in gaan zetten of meer weten over het Plenda Implementatie Plan? Of een vraag voor mij? Schroom niet en neem contact met me op via claire@plenda.nl of 06 18923339.

Wil je wat meer over mijn achtergronden weten? Lees dan hier meer over mezelf en mijn achtergrond in het onderwijs. Ik kijk er naar uit om jullie van dienst te kunnen zijn!