27 januari 2022

Ons nieuwe nieuwe PIP traject

‘Met de Plenda aan de slag’ is natuurlijk iets anders dan ‘Bij Plenda aan de slag’. Sinds kort is voor mij het tweede van toepassing. Mijn naam is Claire Koonings en ben de nieuwe onderwijsadviseur van Plenda!

Ik ben voortaan degene die je moet hebben voor ondersteuning, verdieping en training rondom de inzet van de Plenda op school en in de klas. In een aparte blog vertel ik graag wat meer over mezelf, maar in deze blog neem ik jullie mee in de vernieuwing van het opgefriste Plenda Implementatie Plan.

uitzicht plenda kantoor

Een gevoelige snaar

Een paar maanden geleden liep ik voor het eerst binnen bij Plenda. Een energiek en ambitieus bedrijf in Eindhoven met een prachtige missie: ‘Het actief op de kaart zetten van het leren plannen en organiseren en inzicht krijgen in het eigen leerproces op scholen.’ Ontstaan vanuit de ambitie van oprichter Jolanda om haar dochter te ondersteunen bij het leren plannen en organiseren en die daarvoor een de planagenda en werkboek ontwikkelde. Deze planagenda met bijhorende werkwijze blijkt al jaren een snaar te raken bij vele leerlingen, ouders, scholen en huiswerkbegeleiders.

Nu, een aantal maanden later, zit ik aan mijn nieuwe werkplek en mag ik invulling geven aan het verder ontwikkelen van de ondersteuning voor scholen bij de inzet van de Plenda én vertel ik jullie daarover in deze blog. En dat allemaal met een prachtig uitzicht over de skyline van Eindhoven, vanuit ons Plenda-kantoor. Ik vertel jullie graag meer over ons nieuwe Plenda Implementatie Plan. Het PIP maakt het scholen zo makkelijk mogelijk om met de Plenda aan de slag te gaan of om het gebruik ervan te optimaliseren.

Een frisse blik

Een van mijn eerste taken was om met een frisse blik kritisch te kijken naar het Plenda Implementatie Plan. Hoe kunnen wij scholen nog beter ondersteunen bij het introduceren en/of verdiepen van het gebruik van de Plenda? Kan het versimpeld worden? Is het duidelijk? Zijn er andere creatieve benaderingen die zorgen voor een verbeterde implementatie? Nu erop terugkijkend, durf ik wel te stellen dat het Plenda Implementatie Plan écht een upgrade en versimpeling heeft gekregen!

Er zijn twee manieren om met het PIP traject aan de slag te gaan.

  1. Begeleid traject: een begeleid implementatietraject met onze Plenda onderwijsadviseur. Hierbij hoort de Kick-off met de werkgroep, een Team Training voor alle docenten, een Q&A met andere Plenda-scholen en een Eind Evaluatie & Borging. Dit gecombineerd met alle documentatie, downloads en tools zoals het Actieplan, Handboek en de Basislessenplanning.
  2. Zelfstandig traject: de school gaat zelfstandig aan de slag met het implementatietraject, ondersteund met alle documentatie, downloads en tools zoals het Actieplan, Handboek en de Basislessenplanning.

Wat was er al?

Ging je eerder als school aan de slag met de Plenda, dan kon je al gebruik maken van het Plenda Implementatie Plan, samen met de downloads en tools op de website. Wilde je als school hulp van Plenda, dan was dat ook mogelijk in de vorm van losse trainingen.


Wat is er nieuw?

Om het scholen nóg makkelijker te maken en alles uit de Plenda te halen, hebben we nu het begeleide traject in een vorm gegoten met een aantal vaste trainingen zoals de Kick-off voor de werkgroep, een Team Training, een Q&A, Evaluatie en borging. Zo wordt jouw school van begin tot eind begeleid bij de implementatie van de Plenda. Op deze manier halen de docenten en leerlingen het meeste uit de Plenda. Je kunt zo het hele jaar gebruik maken van onze expertise en denken mee wat de beste manier is voor jullie school om de Plenda in te zetten. We vinden het belangrijk dat dit op jullie tempo en manier gebeurt en dat wordt afgestemd op de dagelijkse praktijk van de school. Om de Plenda op een manier te implementeren die beklijft, leert de ervaring dat dit een meerjarig traject is. 

Wanneer kunnen we daarmee aan de slag?

In het voorjaar van 2022 zullen de eerste scholen hiermee aan de slag gaan. De trajecten zijn dusdanig vormgegeven dat het hele jaar door gestart kan worden met de Plenda en de trajecten. Wil je meer weten over ons vernieuwde Plenda Implementatie Plan en of het voor jouw school interessant is, laat gerust van je horen. We komen graag op de koffie om de mogelijkheden voor jullie school te bespreken. 

Tot slot, ik beloofde jullie meer over mijzelf en mijn achtergrond in het onderwijs te vertellen, lees dan hier meer. Ik kijk uit naar een mooie samenwerking!